Kulinarne wydarzenie o nazwie „Katowice na talerzu” jest w pełnym toku. Na przełomie listopada i grudnia, pasjonaci kulinariów mieli możliwość zgłoszenia swoich potraw w ramach czterech kategorii: przystawki, dania główne, deseru oraz produktu rzemieślniczego, takiego jak chleb czy lody wykonane ręcznie. Celem organizacji tego konkursu jest prezentacja bogactwa i różnorodności smaków, jakie oferuje stolica województwa śląskiego.
Zaszczyt ogłosić, że etap składania propozycji do uczestnictwa w kulinarnym konkursie „Katowice na talerzu 2024” został zakończony! Do rywalizacji zgłosiło się 47 miejsc – te to restauracje, piekarnie oraz lodziarnie rzemieślnicze z terenu Katowic. Następnie, odbywa się etap głosowania online, które trwa aż do 25 stycznia.
Inicjatywa „Katowice na talerzu” spotkała się z niezwykle pozytywnym odbiorem ze strony katowickiej gastronomii – co potwierdza imponująca liczba 47 zgłoszeń. Do rywalizacji zakwalifikowały się restauracje, piekarnie oraz lodziarnie rzemieślnicze, które są licznie reprezentowane w naszym mieście. Dzięki tak obszernej gamie smaków, Katowice zdecydowanie zostaną ukazane jako miasto o imponującej różnorodności kulinarnej.
mówi Marcin Krupa, prezydent Katowic
Jako prezydent miasta gorąco zachęcam mieszkańców do aktywnego udziału w głosowaniu na swoje ulubione potrawy i miejsca. Wspólnie tworzymy kulinarne oblicze Katowic.