Każdy, kto śpi co najmniej 90 minut więcej dziennie (a więc średnio od 8 do 8 i pół godziny na dobę), ma mniejszą ochotę na „pocieszenie” się słodkimi lub węglowodanowymi pokarmami w ciągu dnia. I to nie wszystko: w ciągu tygodnia tego przedłużonego snu obliczono, że dziennie spożywano 10 gramów cukru mniej.
Sen, dieta i zdrowie zawsze były ze sobą powiązane i faktycznie na siebie wpływają. Tak naprawdę niektóre produkty spożywcze są prawdziwymi wrogami dobrego wypoczynku, jak kawa czy alkohol. Inne, z drugiej strony, pomagają, takie jak zioła, które są powszechnie spożywane w herbatach ziołowych uważanych za uspokajające lub relaksujące. Wymienić tu można rumianek, melisa lub pokarmy, takie jak ryby i mleko.
Ponadto regularność to kolejny ważny czynnik, który również ma wpływ na zdrowe korzyści płynące ze snu. Pójście spać o tej samej porze pomaga zrównoważyć metabolizm. Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na poprawę jakości snu jest relaks. Usunięcie z łóżka źródeł stresu (takich jak komputery, tablety, telefony komórkowe i wszystko, co związane z pracą) będzie sprzyjać zasypianiu.