Historia lodów – od chińskiego mrożonego deseru do ulubionego letniego przysmaku

Lody, będące obecnie jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków na świecie, mają swoje korzenie w dalekiej historii. Znane są one Chińczykom już od 3000 lat jako mrożony deser. Jednak to dopiero X wiek n.e. przyniósł te wyjątkowe smakołyki do Europy, dzięki Arabom, którzy w swych podróżach handlowych przenieśli ten wynalazek na nasz kontynent.

Niezaprzeczalnym faktem jest, że lody, które delektujemy się dzisiaj, zawdzięczamy renesansowemu architektowi i kucharzowi – Bernardo Buontalenti. To on połączył wcześniejsze metody z innowacyjnym podejściem do kulinariów, zamrażając popularny wówczas kogel-mogel. Ten mix jaj utartych z cukrem został przez niego wzbogacony o dodatek mleka, co nadało lodom charakterystycznej kremowości i smaku.

Pierwsze prawdziwe miejsce, które specjalizowało się w sprzedaży lodów to Cafe Procope. Powstała ona we Francji w roku 1686 i z czasem stała się symbolem tego słodkiego deseru. Polska, choć później niż inne kraje europejskie, doświadczyła prawdziwego boomu na lody w okresie międzywojennym. Wtedy to mieszkańcy Lwowa, Krakowa, Warszawy i Poznania mogli nabyć ten upragniony deser w dwóch wafelkach bezpośrednio z ruchomych wózków stojących na ulicach tych miast.

Produkcja lodów na dużą skalę w naszym kraju rozpoczęła się dopiero po II wojnie światowej. Cieszyły się one ogromną popularnością i były uznawane za wyjątkowy letni przysmak. Czekano na nie cały rok, aby w końcu móc podczas letnich upałów delektować się ulubionymi smakami tego mrożonego deseru.