Działanie kwasów tłuszczowych omega-3 na organizm człowieka zostało potwierdzone w licznych badaniach. Lekarze i dietetycy podkreślają, że składniki te powinny na stałe zagościć w diecie. Konieczne jest jednak dostarczanie ich w odpowiednich ilościach. Sprawdź, jaki jest wpływ kwasów omega-3 na organizm.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są związkami chemicznymi, które zalicza się do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to składniki, które wspierają organizm człowieka. Warto jednak pamiętać, że są one dostępne w dwóch formach – cis i trans. Wskazane jest, aby unikać drugiej z nich, ponieważ może ona przyczyniać się do wzrostu poziomu złego cholesterolu, a tym samym zaburzać prawidłową pracę organizmu.
Do kwasów omega-3 zaliczane są 3 inne substancje:
- kwas alfa-linolenowy (ALA) – jest to prekursor do przemian, w czasie których powstają inne kwasy tłuszczowe w organizmie,
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) – jest to element budujący błony komórkowe oraz wspierający wzrost komórek układu nerwowego,
- kwas eikozapentaenowy (EPA) – wspiera funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych oraz zapobiega agregacji.
Niedobór kwasów omega-3 w organizmie może objawiać się na wiele sposobów. Nie są to jednak objawy charakterystyczne, dlatego nie zawsze zostaje postawiona odpowiednia diagnoza.
Działanie kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są niezwykle ważne nie tylko dla układu krążenia i nerwowego. Substancje te:
- wzmacniają odporność,
- wspierają funkcjonowanie układu kostnego,
- wpływają korzystnie na stan skóry i błon śluzowych,
- wspierają narząd wzroku.
Są badania, które mówią o przeciwnowotworowym działaniu kwasów omega-3. Substancje te aktywują geny, które wspierają układ odpornościowy w zwalczaniu nieprawidłowych komórek. Ponadto omega-3 zwalnia procesy starzenia się komórek.
Skąd czerpać kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 można dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Ich źródła to m.in.:
- ryby (zwłaszcza makrela, śledzie, łosoś),
- orzechy (zwłaszcza włoskie),
- oleje roślinne (zwłaszcza lniany lub z orzechów włoskich).
Ponadto można wesprzeć się suplementami diety w formie kapsułek, tabletek lub płynów. Można je nabyć w sklepach zielarskich. Źródłem kwasów tłuszczowych jest też tran, czyli olej z wątroby dorsza.
Bardzo ważne jest nie tylko to, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kwasów omega-3. Musi również zostać zachowana równowaga pomiędzy nimi, a kwasami omega-6. Zalecenia mówią o tym, że stosunek pierwszych do drugich powinien wynosić od między 1:2 a 1:5.