Jak działają kwasy omega-3 na organizm człowieka?

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3 na organizm człowieka zostało potwierdzone w licznych badaniach. Lekarze i dietetycy podkreślają, że składniki te powinny na stałe zagościć w diecie. Konieczne jest jednak dostarczanie ich w odpowiednich ilościach. Sprawdź, jaki jest wpływ kwasów omega-3 na organizm.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są związkami chemicznymi, które zalicza się do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to składniki, które wspierają organizm człowieka. Warto jednak pamiętać, że są one dostępne w dwóch formach – cis i trans. Wskazane jest, aby unikać drugiej z nich, ponieważ może ona przyczyniać się do wzrostu poziomu złego cholesterolu, a tym samym zaburzać prawidłową pracę organizmu.

Do kwasów omega-3 zaliczane są 3 inne substancje:

  • kwas alfa-linolenowy (ALA) – jest to prekursor do przemian, w czasie których powstają inne kwasy tłuszczowe w organizmie,
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) – jest to element budujący błony komórkowe oraz wspierający wzrost komórek układu nerwowego,
  • kwas eikozapentaenowy (EPA) – wspiera funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych oraz zapobiega agregacji.

Niedobór kwasów omega-3 w organizmie może objawiać się na wiele sposobów. Nie są to jednak objawy charakterystyczne, dlatego nie zawsze zostaje postawiona odpowiednia diagnoza.

Działanie kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są niezwykle ważne nie tylko dla układu krążenia i nerwowego. Substancje te:

  • wzmacniają odporność,
  • wspierają funkcjonowanie układu kostnego,
  • wpływają korzystnie na stan skóry i błon śluzowych,
  • wspierają narząd wzroku.

Są badania, które mówią o przeciwnowotworowym działaniu kwasów omega-3. Substancje te aktywują geny, które wspierają układ odpornościowy w zwalczaniu nieprawidłowych komórek. Ponadto omega-3 zwalnia procesy starzenia się komórek.

Skąd czerpać kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 można dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Ich źródła to m.in.:

  • ryby (zwłaszcza makrela, śledzie, łosoś),
  • orzechy (zwłaszcza włoskie),
  • oleje roślinne (zwłaszcza lniany lub z orzechów włoskich).

Ponadto można wesprzeć się suplementami diety w formie kapsułek, tabletek lub płynów. Można je nabyć w sklepach zielarskich. Źródłem kwasów tłuszczowych jest też tran, czyli olej z wątroby dorsza.

Bardzo ważne jest nie tylko to, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kwasów omega-3. Musi również zostać zachowana równowaga pomiędzy nimi, a kwasami omega-6. Zalecenia mówią o tym, że stosunek pierwszych do drugich powinien wynosić od między 1:2 a 1:5.